Ana Estela i Gallach
Una de les primeres discusions que hem tingut en classe, aclarint el concepte de racionalitat teòrica (recordeu la que està relacionada amb les nostres capacitats per produir coneixement, no per actuar), és sobre la superioritat intel.lectual de l'èsser humà. Una de les primeres idees és que aquesta creença té el seu origen al creacionisme, amb la idea de què l'home ha estat creat a imatge i semblança divina, és a dir, som uns éssers privilegiats en l'ordre de la Creació i que les nostres habilitats no són les dels animals, sinó les divines a petita escala. Així doncs, la intel.ligència es presenta com un tret dels qual exclusivament disposen els humans (i Déu que és qui ens ha creat).

Aquesta idea és posada en qüestió pel darwinisme: en primer lloc, és un tret d'origen natural, que existeix a la Natura degut als mecanismes de la selecció natural; en segon lloc, la intel.ligència, el pensament és un conjunt d'habilitats de les quals disposen un conjunt d'espècies animals, doncs tenim tots clar que una col no pensa, ni li dol ser arrencada del terra per ser bullida. En resum, podríem acceptar que hi ha prou espècies animals que pensen. Encara i tot, alguns poden pensar que són molt superiors, que no hi ha cap altres ésser viu que ens faça ombra ...

Concluint: Cal tenir cura amb les nostres creences, doncs no sempre són vertaderes! No és el mateix CREURE que SABER. Són dos formes de coneixement diferent. Per això, mireu, reflexioneu  i deixeu els vostres comentaris a continuació. 










Si continueu interessats podeu visitar molts vídeos en youtube del programa MIND ANIMALS que estan doblats i també GORILAS: LOS GRANDES SIMIOS. I una referència fonamental és el web de Jane Goodall, la primatòloga més important del món: http://www.janegoodall.es/es/ on podeu fins i tot apadrinar un ximpancé.

RECORDA: FES UN COMENTARI I ENRAONEM SOBRE EL TEMA.
0 Responses

Publica un comentari a l'entrada