Molts pensadors i polítics han reflexionat des del segle XIX sobre quin és el model social, polític i econòmic més just. El liberalisme, el socialisme i la socialdemocràcia són 3 respostes que constituexen el nostre passat i el nostre present. Les societats democràtiques actuals com l'espanyola són un producte d'aquest procés històric i vos propose un breu anàlisi des d'aquesta perspectiva de 3 casos documentats en vídeo, que fareu al vostre quadern i discutirem a classe.
CAS 1. LES DECLARACIONS DE LA CONFERÈNCIA EPISCOPAL ESPANYOLA
¿Es cert a hores d'ara? ¿Què opines?
CAS 2. LA LLEI DE DEPENDÈNCIA A DEBAT.
La socialdemocràcia preten aconseguir superar les mancances del liberalisme i del socialisme, és a dir, una societat igualitària i lliure en el marc del capitalisme. Per aconseguir-ho un dels elements més destacats és l'Estat del Benestar. Es tracta de què siga l'Estat i no el mercat, qui promoga les polítiques per aconseguir la igualtat en les oportunitats i llibertats dels ciutadans, çò és, legislar per donar les mateixes oportunitats de realització personal i benestar als més desafavorits en el mercat. Una de les mesures posades en marxa recentment és l'anomenada Llei de Dependència.
Informa't un poc al vídeo i fes un comentari crític sobre la llei, les dificultats de la seua posada en marxa, etc.
¿Ets partidari de polítiques d'aquest tipus o
més bé, estas d'acord al darwinisme social?
CAS 3. OBAMA CONTRA ELS BANCS
La crisi internacional ha sacsejat el món sencer i com és habitual en aquesta fase del capitalisme global els més perjudicats han estat els països i sectors més desafavorits. Pel contrari, els primers en rebre gegantines ajudes econòmiques del Govern de Washington i altres del món han estat les grans entitats bancàries, malgrat les seues activitats financeres i especulatives han estat una de les causes més importants de la crisi. Ara l'Administració Obama ataca als bancs.
¿Eren justes les ajudes que reberen els bancs en EUA i altres països? ¿Quin són els motius del canvi de rumb de la política d'Obama en relació a les grans institucions financeres? ¿Què opines?
Publica un comentari a l'entrada