Ana Estela i Gallach
El proper dia 21 anirem a veure la pel.lícula Agora d'Alejandro Amenábar. Com el propi director digué als mitjans en una entrevista, és una pel.lícula sobre el fanatisme a través de la vida d'Hipatia i de la situació històrica que vixqué la seua ciutat a les acaballes del s. IV, un moment que és considerat com el d'acabament del món antic i l'inici de l'Edat Mitjana. Anem a fer un treball interdisciplinar en l'escola arran de la pel.lícula des de les assignatures d'Història i Ciències del Món Contemporani, Física i Filosofia per desbudellar-la, per fer diferents lectures, veure-la des de diferents òptiques.

Des de la Història i la Filosofia, anem a treballar-la en connexió amb Plató i el mite de la caverna, un fabulós text que anticipa la vida d'Hipatia mil anys abans i la de tantes altres persones i col.lectius humans que han lluitat contra el fanatisme en qualsevol de les seues manifestacions, un fenòmen únic en la Natura, divers com lo és tot allò humà i sembla ser que constant, (per no posar-se massa pessimistes i dir permanent) en la Història de la Humanitat, una Història plena de llums i de foscors, com ens recorda Plató al mite. Però a més a més, Hipatia d'Alexandria és una neoplatònica, una dona que inspira la seua vida i obra a les coordenades del pensament de Plató i que lliga com ell l'amor al saber, la felicitat i l'excel.lència humana.

Més de 2400 anys desprès, desprès d'Hipatia i de tants altres, encara no hem aprés la lliçò! Quants de més ens faran falta? Ací teniu les línies mestres del treball que encetem en aquestes dues assignatures.




0 Responses

Publica un comentari a l'entrada