Ana Estela i Gallach
Aquestos dies estem estudiant la noció de llibertat i els seus tipus. Però de vegades ens surt el dubte de si realment som lliures. No som els primers. La discusió sobre el determinisme és antiga. Llig al web de Filòpolis la faula titulada La granota i l'escorpí - del que hem tret aquesta imatge - i dona la teua opinió a la zona de comentaris o al teu quadern utilitzant els nous conceptes estudiats.
¿Som com l'escorpí?
¿Es la llibertat una il.lusió?
34 Responses
  1. Alapont Says:

    El que vol dir el text es ,clarament ,que els animals actuen per instint i no tenen capacitat de decidir el que fan,al contrari dels humans...


  2. Fran Ferrer Says:

    El text mostra com els animals no poden tindre una conducta racional i sempre els acaba guiant el seu instint, com per molt que parlaren la granota i l'escorpí a aquest el seu determinisme l'acabaría ''traicionant'' i matant a la única que cosa el separava de les aigues del riu; al contrari que nosaltres el humans que ens diferenciem dels animals per la nostra capacitat de controlar els nostres instints més bàsics


  3. Neus Pons Says:

    Pense que aquest text ens mostra, clarament, que els animals están determinats per unes pautes i comportaments que no poden evitar, com si fossin instins. Per altra part, els humans, encara que també estem condicionats per uns instints bàsics som capaç de controlar-los majortitàriament i decidir allò que volem fer i el que no, encara que no estiga determinat així per la societat. Aquesta capacitat de decidir davant d'alguna sèrie d'estímuls és allò que ens diferencia dels animals, el tindre una conducta racional.


  4. Maria Boix i Mariam Marzal Says:

    Els éssers humans no som com l'escorpí, ja que podem decidir per nosaltres mateixos, es a dir, som sers racionals; en canvi els animals actúen per instint perque tenen la conducta programada genèticament i no la poden canviar.

    Nosaltres pensem que la llibertat si que és una il·lusió, ja que l'hem creada els homens i les dones. Tot i que pensem que som lliures hem de seguir una serie de normes i conductes.

    Joan Fuster deia que la llibertat és un hàbit difícil d'adquirir, que s'assoleix amb el temps i la pràctica. Lluitar és, en certa manera, un altre tipus d'hàbit, sens dubte també força difícil d'adquirir.


  5. En realitat moltes persones es comporten com si foren escorpins. Es una forma d'evadir la seua llibertat.


  6. Migue-L Tarin Says:

    Les persones no som com l'escorpi, una persona pot decidir si vol fer mal o bé... POT ESCOLLIR

    Un animal, solament fa el que la natura li ha donat


  7. Victoria Morales. Says:

    Els éssers humans, com a sers racionals que som, podem prendre decisions. I utilitzem la llògica i la normalitat per a prendre la decissió que considerem més bona per a nosaltres mateixa. Aleshores no es pareguem a l'escorpí, ja que ell no pot fer altra cosa que comportar-se com és natural per a ell.

    Els individus en la societat es creem la il·lusió de la llibertat, ja que així pareix que som nosaltres, i sols nosaltres els que prenim totes les decissions. Però moltes d'aquestes están basades en les normes que impossa la societat. No fem el que creguem millor, sino el que la societat veu més llògic fer.


  8. Jugiva Says:

    Les persones podem decidir que fer amb nosaltres mateixos, però els animals actuen amb els seus instints, com du l´escorpió, ell no pot evitar-ho.


  9. Patricia Says:

    Les persones no ens pareguem a l'escorpí, perquè podem decidir cadascú qué fer i amb qui; però també es veritat que algunes persones sí acaben actuant com un escorpí, ja que han crescut així i fan mal perque és el seu instint.


  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  11. Pense que alguns vos esteu contradiguent. Si manteneu que no som escorpins, que podem triar, desprès no podeu afirmar que la llibertat és una il.lusió, que esten obligats a complir les normes. Ser lliure, recordeu, no és ser un salvatge i un és posa normes, es dicta a sí mateix el que cal fer. Altra cosa és ser un ser sotmés a altre, heterònom i no autònom.
    Continue pensant que a algunes persones els resulta més còmode actuar com els escorpins i negar les seues responsabilitat, negant la seua llibertat.


  12. Tamara Baranova Says:

    Els animals no poden controlar els seus instints,i les persones sí, aixó ens diferencia de la resta d'essers vius, pero avegades les persones es comporten d'una manera que no es la correcta (com l'escorpi), aixó fa que davant la llei siga lliure, pero moralment no.


  13. Héctor Comes Says:

    Yo crec que les persones poden elegir, no com el cas de l'escorpi, però això no vol dir que no hi haguen persones com aquest, sols que en aquest cas li piquen despres que fan el que els interesa.

    Les persones a diferencia del animals, poden raonar abans de fer un fet les conseqüencies, sols que de vegades no es paren a pensar. Llevant d'açó som lliures.


  14. Josep De Haro Says:

    Al text es veu clarament que els essers humans pensen cada una de les coses que fan, cosa que els animals actuen per pur istint, es a dir, que no tenen la capacitat de pensar de les persones


  15. María Atiénzar Prieto Says:

    Los humanos, como seres racionales y morales, podemos incidir sobre nuestros instintos más primitivos.
    La capacidad para elegir comoportarnos o no como el escorpión de la fábula es lo que llamamos LIBERTAD en el sentido más amplio.
    El cómo administrarla es nuestra responsabilidad.


  16. Mireia Pascual Says:

    Yo pienso que el escorpión tiene tanta necesidad biológica de picar, ya que está en su naturaleza, que lo hace aun sabiendo que se va ahogar. En las personas no es así, tienen la capacidad de razonar y de elegir aunque vaya en contra de su naturaleza; eso sí, hay personas que se dejan llevar por sus instintos, ni piensan ni razonan, pero aun así siempre está la capacidad de elegir: o te dejas llevar o eliges la alternativa.


  17. Encarni Tamarit Says:

    La meua opinió sobre aquesta fabula es que els éssers humans som sers racionals, ja que podem elegir per nosaltres mateixos, al contrari dels animals que tenen una conducta programada que els indica com comportarse.


  18. Juanjo Arbona Says:

    Les persones no som com l'escorpi, perque podem decidir les coses que fem i no acutem per instint com fan els animals.


  19. Jairo Fernandez Says:

    la meua opinio es que els essers humans podem decidir si fer o no una accio determinada, al contrari que els animals que actuen per instint


  20. Alba Ciges. Says:

    Nosotros no somos como el escorpión, ya que el escorpión ha picado a la rana por instinto, y nosotros podríamos no haberle picado si hubiéramos querido, ya que nosotros somos seres racionales, es decir, podemos decidir lo que queremos o no queremos hacer.
    La libertad no es una ilusión, ya que nosotros tenemos libertad para pensar y hacer lo que queramos, aunque eso conlleve consecuencias.


  21. Miriam Martínez Says:

    Yo creo que los que actúan por instinto son los animales, pero algunas personas también actúan así porque lo ven más fácil porque o ha sido lo que han vivido siempre el actuar por instinto o porque no les han sabido enseñar a reflexionar las cosas antes de hacerlas.


  22. Laura Bellod Salvador Says:

    Yo pienso que según la educación que hayas recibido puedes ser de una forma u otra.
    Y lo que pasa con el escorpión es que a él le han enseñado a actuar así.

    Y yo creo que la libertad es una ilusión, porque tu puedes tener una libertad de pensamiento, pero no real.


  23. Ainoa González Martínez Says:

    A diferencia del escorpión nosotros los humanos no tenemos unas pautas programadas, somos seres racionales mientras que el escorpión actua por instinto, disponemos de el derecho de la libertad y actuamos de la forma que pensamos que es la correcta.


  24. Cristian Carabias. Says:

    Las personas actuamos libremente, haciendo lo que queramos, pero es sí, siempre dentro de la ley. También es verdad que a veces se actúa como el escorpión, evadiendo hasta nuestra propia libertad.


  25. Alba Montaner Says:

    Jo pense que els humans som capaços de decidir fins on som capaços d'actuar amb llibertat i a més,defendre-la. Pense que potser l'entorn on t'has educat influeix en el teu futur, en quin tipus de persona et convertiràs, però com que som sers racionals, també som capaços de decidir si està bé el que fem, i si no és així, intentar canviar-ho. És clar que de tot hi han excepcions.
    A més, les persones, normalment, no actuem com els escorpins. Una persona quasi sempre està capacitada per a decidir el que està bé i el que està mal, el que convé i el que no, segons les seues idees, encara que no siga exactament el que marquen les lleis.


  26. Alba Llinares Says:

    Jo crec que'ls éssers humans no som iguals als escorpions, ja que no ens guiem per instints i els animals sí. Nosaltres ens guiem per la consciència i per la sensibilitat moral, però hi ha molts casos de persones que no complixen aquest teoria i es comporta més bé com l'escorpio: fa un pacte amb altres per a un intercanvi de favors, i quan els altres fan el que vol, els "pica" o, el que és el mateix, no complix la seua part del tracte pactat.

    En quan a l segona pregunta, jo pense que la llibertat, la majoria de vegades, sempre hi han escepcions, no és una il·lusió, sols que la major part de vegades està limitada, ja siga per la llei, per la consciència, per la societat, etc.


  27. Los seres humanos no somos como el Escorpio, puesto que los animales no son libres para tomar decisiones, actúan mediante el instinto, es decir, tienen un comportamiento programado genéticamente por lo tanto no necesitan moral. En cambio los seres humanos somos libres de decidir, aunque con limitaciones, ya sean de carácter moral o legal, debido a que tenemos que vivir en sociedad.


  28. El Tito Says:

    Yo creo que no somos como el escorpión ya que nosotros somos seres racionales y no nos guiamos solo por nuestro instinto sino que somos capaces de decidir por nosotros mismos.


  29. Jo pense que no som com l'escorpió. És veritat que els humans també som éssers biològics i tenim la nostra pròpia naturalesa, però som diferents a nivell intel·lectual i podem triar els nostres actes. No crec que la naturalesa incideix sobre la nostra manera de pensar i de decidir què fer


  30. Jo pense que els essers humans no son com els escorpins ja que nosaltres tenim la capacitat de triar i no guiar-nos pel nostre instint com fa el escorpí.


  31. Jo pense que els essers humans no son com els escorpins ja que nosaltres tenim la capacitat de triar i no guiar-nos pel nostre instint com fa el escorpí.


  32. Josep Says:
    L'autor ha eliminat aquest comentari.

  33. Josep Ferrandis Says:

    Jo pense que molta gent és com l’escorpí, ja que és més fàcil guiar-se per la naturalesa i pels instints i no preocupar-te del que li pot ocurrir a la resta, però hi ha un altre tipus de persones, que són les que prenen les decisions conscient i meditadament, es a dir, tenen en compte la resta de humans.

    La llibertat dintre de una societat marcada per uns valors inculcats des de d’infància, ens permet ser lliures però condicionats per les normes, de la societat a la que pertanyem, a més la raó de l’esser humà contribueix a que no sigam totalment lliure.


  34. Lidia Aibar i Miriam Sierra Says:

    L'escorpí i la granota són animals que actuen pel seu instint, no poden pensar i per tant, no són racionals.
    L'escorpí actua segons el seu determinisme biològic perquè la seua configuració biològica determina les seues accions.

    Però nosaltres, racionals com som, moltes vegades ens pareixem com l'escorpí, intentem manipular a la gent pel nostre propi bé, segons els interessos sense adonar-nos de la ajuda que ens podrien oferir si els tratarem com iguals. Tampoc s'adonem que la nostra societat depenem uns dels altres per a poder ser feliços i obtenir la qualitat de vida que esperem.

    La llibertat no és una il·lusió, nosaltres ens determinem unes fronteres propies que no cal creuar, un camí que seguim que no sempre és el que un altre recorre però, tambè hi ha altres normes que acordem en societat per a poder una llibertat on cadascú puga gaudir dels seus drets per a una vida digna. Per tant, ser lliure no significa no seguir unes normes sino complir-les.


Publica un comentari a l'entrada